Vattenfall planerar vindkraftverk på Klevberget

6:58 min

Vattenfall har köpt ett tillstånd att bygga 35 vindkraftverk på Klevberget i Fränsta. Vindkraftparken väntas vara i drift 2023.

Efter tio års förarbete och projektering har Markägarsammanslutningen KleVVind sålt sitt tillstånd för en vindkraftsetablering på Klevberget i Fränsta i Ånge kommun, till Vattenfall.

Projektet omfattar upp till 35 vindkraftverk med en totalhöjd på 200 meter. Vindkraftverken beräknas kunna producera hushållsel till cirka 90 000 hem. 

– Vi är en markägarsammanslutning på nästan 30 markägare som samtliga äger mark på Klevberget. Tillståndet finns och vi har en köpare som är stor och stark så nu ser vi fram emot beslutet för stamstationen och sen investeringsbeslutet och sen sätter man spaden i backen, säger Christina Rylander Bergqvist, KleVVInd

Målsättningen är att inom några år ta projektet till Vattenfalls styrelse för investeringsbeslut och därefter starta byggnationen, säger Karl-Johan Hellblom, projektledare på Vattenfall.

Vindkraftsparken beräknas vara i drift 2023.

– Jag vill lyfta vilka möjligheter det här kan ge till Fränsta, Ånge kommun och regionen. Inte bara i form av arbetstillfällen utan det kan ge nya företag och befintliga företag kan växa men det kan också ge ett hopp till ungdomar som vill bo kvar, för 2023 kommer det finnas jobb för vindkrafttekniker, säger Christina Rylander Bergqvist, KleVVInd