Stefan Löfven (S) röstades bort från statsministerposten

0:28 min

Riksdagen har fällt Stefan Löfven (S) i statsministeromröstningen.

Men han har inte gett upp.

– Min vilja är att fortsätta tjäna vårt land som statsminister.

Statsminister Stefan Löfven röstades under förmiddagen i dag som väntat bort från statsministerposten, då 204 riksdagsledamöter röstade för Löfvens avgång, och 142 ledamöter ville ha honom kvar på posten.

– Nu går regeringsförhandlingarna in i en ny fas under ledning av talmannen och jag står till talmannens förfogande, sade han på en pressträff efter omröstningen.

Han tillägger att han ser goda möjligheter till att bli statsminister i nästa svenska regering, men att han inte vill lägga sig i talmannens arbete. Han ska nu lämna sitt uppdrag, men kommer att leda regeringen i väntan på en ny.

– Min vilja är att fortsätta tjäna vårt land som statsminister. Jag vill leda en regering som har ett bredare stöd i Sveriges riksdag, som gör att vi kan lämna blockpolitikens låsning och ta landet framåt, säger statsminister Stefan Löfven på sin presskonferens. 

Han beskriver Alliansens förslag om att de skulle få regera med Socialdemokraternas stöd som odemokratiskt och ologiskt, som inte bryter blockpolitiken utan bara gör den ännu mer absurd.

 – Det är som att säga till väljarna att det inte spelar någon roll hur ni röstar, det blir ändå de här fyra som ska regera. Det håller helt enkelt inte, det är en absurd tanke.

Och om inte Alliansen är villiga att bryta upp blockpolitiken så menar Stefan Löfven att det kommer bli svårt för de borgerliga partierna att leva upp till vad de lovat sina väljare.

– Nu riktas ljuset mot de borgerliga partiernas stora löfte till det svenska folket om att aldrig regera med stöd av Sverigedemokraterna. Väljer de att försöka regera som minsta block så gör de sig totalt beroende av Sverigedemokraterna och kommer att behöva deras aktiva stöd i alla omröstningar där S, MP och V har gemensam hållning, sade Löfven.

Stefan Löfven var väldigt tydlig med varför han menar att det är så viktigt att Sverigedemokraterna inte får något inflytande över politiken i en framtida regering.

– Sverigedemokraterna grundades av bland annat nazister och medlemmar i den svenska vit makt-rörelsen. Under den här valrörelsen har man gjort grova utfall mot minoriteter, medier och meningsmotståndare. Det finns många runt om i vårt land som är oroade av att Sverigedemokraterna skulle få makt över Sveriges regering, sade han.

Slutsatsen av det uppkomna läget är, enligt Stefan Löfven, att en Alliansregering i nuläget är en omöjlighet och att partierna nu gemensamt måste ta ansvar för att bryta upp blocken.

– Genom historien har partier från höger och vänster i svensk politik kunnat gå samman och ta landet genom svåra situationer. Och jag kommer fortsätta jobba för att skapa förutsättningar så att jag kan presentera en regering som begraver blockpolitiken.