Världens barn P4 Värmland

Pengar till judoträning hjälper Världens Barn

5:00 min

En av de organisationer som Världens Barn samarbetar med är nykterhetsrörelsen IOGT NTO. De sponsrar bland annat ett litet projekt i Bosnien, som kallas ”Storasyster Storebror”.

I det lilla samhället Travnik har ett tjugotal barn fått ett eget storasyskon, en volontär som kan fungera som en alternativ förebild när den egna familjen brister. Det kan vara på grund av missbruk eller fattigdom till exempel, men i längden hoppas man att den här nya syskonkontakten ska bidra till att barnen orkar ska bryta ett familjemönster som annars lätt går i arv.

Dessutom kan barnen ta del av fritidsaktiviteter, som annars skulle vara en omöjlighet.

Sveriges Radios reporter Anna Lidé reste ner till Bosnien och träffade bland annat trettonåriga Amna, som fått en storasyster och en chans till att börja träna judo för tre år sedan.

Efter tre års träning i en sliten liten judolokal i Travnik, har Amna lyckats med bedriften att bli nationell mästare i sin klass.

– Jag vill bli som Larisa Ceric, hon är bäst i Balkan, säger Amna med största allvar.

Kan man köpa självkänsla? Knappast. Men pengar som via IOGT NTO kommer till en judolokal i det lilla samhället Travnik mitt i Bosnien, kanske kan det. Amna och Sajra som tränar här ikväll kommer från fattiga förhållanden och hade aldrig kunnat träna judo om det inte var för det här projektet ”Storasyster Storebror”. Att gå från ett sammanhang där man förväntas bli tiggare eller missbrukare som sina föräldrar, till att vara bäst i landet på något… Det gör skillnad.