Världens barn P4 Värmland

Världens barn bidrar till att ge storasyskon

5:20 min

Barn till tiggare, missbrukare eller ensamstående föräldrar får ett nytt storasyskon genom dina pengar till Världens Barn. Hur går det här till och vad hjälper det? Anna Lidé åkte ner till Bosnien för att få veta mer.

En storasyster eller en storebror är en volontär, som några gånger i veckan träffar sitt ”syskon” för att bara umgås, men i längden också visa på ett alternativt sätt att leva.

Grundaren till projektet Storasyster, Storebror, Adis Arnautovic, förklarar att barnen fångas upp via socialen. Det är barn som kommer från fattiga förhållanden, ofta med missbruk av alkohol, droger eller spel. Barn till tiggare eller en ensamstående mamma. Han menar att föräldrarnas livsmönster ofta går i arv.

– För att bryta ett dåligt mönster, erbjuder vi en storasyster eller storebror som kan visa på en annan väg.

Många av de där sakerna som vi tycker är småsaker, betyder en hel värld för de här barnen

Den här dagen planterar barnen varsin cypress i en lekpark i det lilla samhället Travnik. Dels för att visa på hur viktigt det är att ta hand om vår miljö, men det är också en stor dag där de känner sig speciella. Här i parken planteras idag också en självkänsla och ett egenvärde, det märks inte minst på en av papporna på plats.

– Jag är så glad och stolt han är över att han nu har ett träd med sitt namn på. Och när Kiki kommer att gå här med sina barn här i framtiden, kommer han kunna säga att det var som planterade det, säger Ivo Kralj.

Projektet bygger till väldigt stor del på volontärarbete, men dina pengar från Världens Barn går till exempel till aktiviteter för barnen, hyra av buss till en utflykt, mellis vid träffar, biobiljetter eller andra inträden som till exempel konsert eller teater.

– Många av de där sakerna som vi tycker är småsaker, betyder en hel värld för de här barnen.