Swishrånarna i Ronneby får sänkta straff

0:29 min

Hovrätten över Skåne och Blekinge sänker straffet för två av de fyra inblandade personerna i det så kallade swishrånet i Ronneby.

En 24-årig kvinna får sitt straff sänkt från fyra års fängelse till tre år för rån. En 19-årig man som dömdes i tingsrätten till sex månaders fängelse får villkorlig dom för medhjälp och för en tredje man fastställer hovrätten den villkorliga domen.
En fjärde man som dömdes till fyra års fängelse i tingsrätten för rån har inte överklagat domen.

Åklagaren hävdade att Blekinge tingsrätt gjort en felaktig bedömning när det gäller rubriceringen. Åklagaren ville ändra brottsrubriceringen till grovt rån och att de tre som som dömdes för rån skulle dömas till fängelsestraff på minst sju år.

Det var i mars som en man åkte till Ronneby för att få tillbaka pengar han tidigare hade lånat ut till en kvinna han hade haft en relation med. 

När mannen kom till Ronneby körde kvinnan honom i bil till en avlägsen plats där han i mörkret överfölls han av tre maskerade män, varav två hotade att döda honom och riktade vad mannen uppfattade som gevär mot hans huvud. Rånarna tvingade mannen att föra över 65 000 kronor till kvinnans konto.