Klart med ny högstadieskola i Arvika

1:12 min

Igår klubbades detaljplanen igenom av kommunfullmäktige och platsen för den nya skolan är kvarteret Hjorten/Smeden i centrala Arvika.

Kommunfullmäktige sa ja till detaljplanen som möjliggör en ny högstadieskola. 13 ledamöter röstade för en minoritetsåterremiss, men fyra röster saknades. Debatten blev lång och många ledamöter var uppe i talarstolen. Det blev totalt 24 inlägg och fyra repliker.

 – Det var många åsikter och många olika synpunkter. Delar av oppositionen yrkade på en återremiss av hela ärendet men de fick de inte ihop mandat till så det föll det med. Oppositionen var ju också lite splittrad i det här ärendet, säger Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika kommun.

Var den nya högstadieskolan ska ligga har varit en het politisk fråga i Arvika. Socialdemokraterna lade förslaget om att placera skolan lokalt vilket även Vänsterpartiet stödde. Centerpartiet däremot ville hellre att skolan skulle ligga på Viksområdet. Moderaterna ville inte se något av de alternativen utan föreslog en etablering på Prästängenområdet. 

Men under kommunfullmäktige så vann Socialdemokraternas förslag och det står klart att platsen för den nya skolan blir kvarteret Hjorten/Smeden i centrala Arvika, i nära anslutning till Solbergagymnasiet.