Mobilnät som går ner vid strömavbrott oroar gotlänningar

3:02 min

Ingen myndighet kan med säkerhet säga att alla på Gotland har kunnat ringa 112 när ön blivit strömlös.

Gotlänningars möjligheter att kunna ringa, surfa och skicka meddelanden med mobilen under sommarens återkommande strömavbrott varierar stort enligt de som hört av sig till P4 Gotland.

– De första strömavbrotten kunde vi inte ringa med någon telefon alls, säger Fåröbon Katarina Mathson som bor med sin man Kjell på Skär.

Då fungerade varken deras mobiler med två olika operatörer eller deras fasta telefon.

– Det var obehagligt att man inte kan ringa någonstans om man blir dålig.

Som tur var behövde varken Katarina eller hennes man nå larmnumret 112 under strömavbrotten, men de får aldrig veta om de skulle ha kunnat komma fram dit eller inte.

När den egna mobiloperatören går ner kan man ofta nå 112 via någon annan operatörs nät. Men i ett område som täcks av få operatörer och samtliga går ner, kan man inte komma fram dit. Det här oroar Katarina som lider av en kronisk sjukdom och även har behövt ringa ambulans vid flera andra akuta sjukdomstillstånd.

– Då har ju telefonen fungerat. Men nu visste vi ju inte om vi skulle komma fram till 112 om det hade hänt någonting.

Det finns inga uppgifter om att någon på Gotland under strömavbotten inte skulle ha kommit fram till 112. Tillsynsmyndigheten PTS hämtar inte in information om hur många abonnenter som berörs av att inte kunna nå larmnumret.

Myndigheten har fått in rapporter om mobilstörningar som rör några tusen användare på Gotland. Men mörkertalet är troligen stort eftersom inget av sommarens strömavbrott har berört tillräckligt många eller varat så länge att operatörerna måste meddela PTS.

Från 2020 höjs kraven på mobiloperatörernas tillgång på reservkraft i mobilmasterna. Fåröbon Kjell Mathson tycker att det är bra även om han gärna skulle se en förbättring redan nu.

– Det är ju inga konstigheter att ställa ut batterier eller ett reservaggregat. Jag tror inte att de här företagen går omkull, de höjer bara avgifterna, säger han. Han tror att människor också är villiga att betala mer till operatörerna om man alltid kan ringa när man behöver det.