Ny teater om renskötarens vardag

Giron sáme teáhter har premiär med sin nya föreställning ”Arven du fikk”. Föreställningen är en monolog skriven av Marja Lisa Thomasson som handlar om många renägares vardag i områden med mycket rovdjur.

Se tv-inslaget i onsdagens Oddasat.

Det är de sista dagarna innan premiären som Sameradion och SVT Sápmi träffar Marja Lisa Thomasson. I teaterlokalen pågår det sista korrigeringarna och repetitionerna, snart måste allt i föreställningen sitta.

- Det känns spännande, lite läskigt men så roligt att spela den här berättelsen, säger Marja Lisa Thomasson och berättar att hon blev jätteglad när hon fick frågan om att komma till Giron Sáme Teáhter med sitt manus.

- Det var jättestort, det är ju en dröm som gick i uppfyllelse och jag tycker det är så bra av teatern och Åsa att dom vågade göra det, att ta in en examenmonolog och bearbeta den, säger Marja Lisa Thomasson.

Föreställningen “Arven du fikk” är Marja Lisas examensarbete från teaterhögskolan i Nordtröndelag. Den är skriven som en monolog med karaktären Laila som berättare och handlar om många renägares vardag med rovdjursförluster och stressen som det medför. Tanken att skriva om det ämnet kom för flera år sedan och hon har under åren samlat på sig bakgrundsmaterial och fakta om rovdjurspolitiken. Marja Lisa har också intervjuat människor som har egna erfarenheter av att leva med rovdjur bland sina renar. Syftet med föreställningen är att belysa den verklighet som många renägare lever i.

- Det som är en paragraf hos enskilda, nånting som finns i byråkratin, beslut om skyddjakt påverkar en människa så mycket. Arbetsdagen slutar ju aldrig om man har rovdjur i flocken och när man vet att dom blir uppätna så en paragraf kan avgöra människors livskvalité och ekonomin och allt, säger Marja Lisa Thomasson.

Efter premiären på onsdag i Tärnaby väntar turné.

- Jag ser framemot att resa ut på vägarna, träffa folk och berätta Lailas historia, avslutar Marja Lisa Thomasson, skådespelare och manusförfattare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio