Talmannen inleder samtal med partierna på torsdag

2:58 min

Det är troligt att talmannen ber Ulf Kristersson att undersöka möjligheten att få stöd för en regering som leds av honom, säger Ekots Tomas Ramberg.

På torsdag kommer talman Andreas Norlén att inleda samtal med företrädare för riksdagens partigrupper, så kallade talmansrundor, enligt ett pressmeddelande från riksdagen.

– Nu kommer all press riktas mot Ulf Kristersson. Han pressas just nu från alla håll för att kunna forma en Alliansregering, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Efter att regeringen har avgått ska talmannen prata med de olika partiledarna och med vice talmännen för att hitta en ny regering som kan få stöd i riksdagen. Sedan lägger talmannen fram ett förslag på statsminister och riksdagen röstar. Går inte förslaget på statsminister igenom måste talmannen lägga fram ett nytt förslag. Detta kan talmannen göra fyra gånger totalt.

– Talmannen kommer förmodligen börja prata med det största partiet. Men när han har pratat med alla partiet är det troligt att han ber Ulf Kristersson att undersöka möjligheten att få stöd för en regering som leds av honom. Sen får han återkomma när han fått beskeden. Och de beskeden ser nu ut att vara iskall hand från S och ett beskt piller från SD, säger Tomas Ramberg.

Talmannens förslag till statsminister prövas av riksdagsledamöterna i kammaren i en omröstning. Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar mot förslaget går det inte igenom. Annars är det godkänt.

– Alliansen är för mig inte ett regeringsalternativ i det här läget. Jag ser att Moderaterna är det parti som har bäst möjlighet att leda en regering i någon konstellation de kommande åren, den regering kan få stöd av oss. Men då måste vi få något tillbaka. Men Alliansen som helhet, jag vet inte om man ska se de som ett realistiskt alternativ längre, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i P1-morgon.

Om förslaget blir nedröstat måste talmannen prata med partiledarna igen och komma med ett nytt förslag. Talmannen har fyra gånger på sig. Röstar riksdagen ner alla förslag till ny statsminister ska ett extra val hållas inom tre månader.

Talmannen har inte vid någon regeringsbildning behövt föra fram fler än ett förslag. Riksdagen har alltid godkänt talmannens första förslag.

– Den svenska traditionen för regeringsbildningar är att talmannen inte går fram med ett alternativ som han inte tror får riksdagens gillande. Därför tror jag att det kanske bara till slut blir en gång som talmannen går fram, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, som hoppas att talmannen ska ta in budgetfrågan tidigt i sonderingen efter ny regering, till P1-morgon.

Statsministern utser övriga ministrar i regeringen.