Riksdagen röstade nej till statsministern Stefan Löfven

2:44 min

Idag röstade politikerna i riksdagen nej till statsministern Stefan Löfven. Det betyder att han avgår. Men han sitter kvar tills en ny regering och statsminister är klar.

Det var partierna i Alliansen och Sverigedemokraterna som röstade nej till Stefan Löfven. Det var 204 röster. De rödgröna partierna röstade ja till Stefan Löfven. Det var 142 röster.

Men det här betyder inte att en ny regering och statsminister är klar. Nu ska riksdagens talman prata med alla partiledare för riksdagens partier. Han ska undersöka vilka som kan samarbeta för att bilda en regering. Och vem som kan bli statsminister.

När talmannen har ett förslag på en ny regering och statsminister, ska riksdagen rösta igen. Om riksdagen inte kommer överens, så får talmannen ge ett nytt förslag. Riksdagen kan rösta fyra gånger. Om de ändå inte kommer överens så blir det ett nytt val.

Det kan ta flera veckor innan en ny regering är klar. Det beror på hur samtalen mellan partierna går.

Statsministern Stefan Löfven och regeringen sitter kvar tills det finns en ny regering. Det kallas en övergångsregering. Det är för att landet inte kan vara utan en regering. Övergångsregeringen kan bestämma saker, precis som en vanlig regering. Men de brukar oftast inte ta några stora beslut.

Det kan sluta med att Stefan Löfven blir statsminister igen. Det kan också bli Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Det beror på vilka partier som bestämmer sig för att samarbeta.