Volontärnätverket glada över att gymnasielagen får tillämpas

3:27 min

Idag meddelade Migrationsöverdomstolen i två domar att den så kallade gymnasielagen får tillämpas. Monica Sturegren, talesperson för nätverket Världen i Värmland, blev mycket glad över dagens besked.

Lagen innebär en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier och trädde i kraft den 1 juli i år. Runt om i landet berörs omkring 9000 ensamkommande av dagens besked. 

 – Det är en otrolig lättnad att de har fattat det här beslutet. Vi vet att många av de här ungdomarna har gått och varit väldigt oroliga för att om den här lagen överhuvudtaget ska gälla, säger Monica Sturegren, talesperson för nätverket Världen i Värmland, är en av alla de i länet som har engagerat sig för de ensamkommande.

För att fira beskedet har volontärnätverket i Värmland i dag ett gemensamt firande på stora torget i Karlstad. Samtidigt menar hon att det är mycket kvar att göra för de ensamkommande.

 – Det här är ett fantastiskt besked samtidigt så är vi väldigt noga med att informationen måste vara tydlig ut nu att det här är ett startskott, vi är inte i mål än. För nu ska ju de här ansökningarna bedömmas också, men det är ett otroligt bra första steg, säger Monica Sturegren.