Löfven avsatt – nu börjar sökandet efter ny regering

4:05 min

Med 204 nejröster mot 142 ja, avsatte riksdagen idag Stefan Löfven som statsminister. På torsdag inleder talmannen talmansrundorna i ett för närvarande låst politiskt läge.

Klockan tio på tisdagen inledde talman Andreas Norlén omröstningen i riksdagen:

– Klart för röstning. Ja, om du vill att statsministern ska sitta kvar. Nej, om du vill att statsministern ska entledigas. Omröstningen har utfallit med 204 nejröster, 142 jaröster. Eftersom mer än hälften av riksdagens ledamöter har röstat nej ska statsministern entledigas.

Ett väntat utfall den här första gången som den obligatoriska statsministeromröstningen ägde rum när Sverigedemokraterna och allianspartierna röstade nej till att låta Stefan Löfven sitta kvar.

På torsdag inleder talmannen Andreas Norlén samtal med partierna för att komma fram med ett förslag till vem som har bäst förutsättningar att bilda en ny regering. Tills dess sitter regeringen med Stefan Löfven kvar. På en pressträff direkt efter omröstningen betonade Stefan Löfven att han vill bilda regering.

– Om det är någon som tvekar kan jag slå fast det direkt: jag står till talmannens förfogande. Socialdemokraterna har fått flest mandat i riksdagen och vi har stöd av det största regeringsunderlaget. Dagens omröstning förändrar inte den mandatfördelning som väljarna röstat fram, säger Stefan Löfven. 

Stefan Löfven avfärdade också återigen att han skulle stödja en alliansregering

– Det kommer inte att ske. Jag tror att de själva förstår det. Vi kan inte gå till väljarna och säga att det spelar ingen roll hur ni röstar. Det är de här fyra borgerliga partierna som ska regera oavsett vad ni säger. Det är en absurd tanke.

Moderaternas Ulf Kristersson betonar likafullt att hans mål är en alliansregering, med överenskommelser med Socialdemokraterna men inte till vilket pris som helst:

– Jag vill bilda en alliansregering, jag kommer att göra allt jag kan för att bilda en alliansregering men jag ser också ett väldigt stort värde i långsiktiga överenskommelser om sådana politiska reformer som tar tid och är svåra att genomföra som varje regering vill förankra för att nå stabilitet. Båda de sakerna är fullt förenliga. Jag är inte beredd att ge Socialdemokraterna vetorätt och säga att om de inte vill göra överenskommelser med alliansregering så ska vi inte ens försöka bilda en regering.

Varken Liberalernas Jan Björklund eller Centerpartiets Annie Lööf  vill se det som att Socialdemokraterna får veto.

Så du håller inte med om att ni ger Stefan Löfven all makt att i princip stoppa en regering?

– Vi måste förhålla oss till den verklighet som finns. Inget block har majoritet. Då måste vi se till att forma en handlingskraftig regering. Jag tror att den görs bäst genom konstruktiva samtal mellan alliansens fyra partier och Socialdemokraterna, säger Annie Lööf.

– Det krävs någon form av samförstånd över blockgränsen, säger Jan Björklund.

Samtidigt kommer kritik om att ni lägger hela möjligheten att säga nej till Stefan Löfven. Han får bestämma om det blir en alliansregering eller inte. Hur ser du på den kritiken?

– Alternativet till samförstånd över blockgränsen är att alliansen går in och samarbetar med Sverigedemokraterna. De som tror att det bara handlar om att bli framsläppta är naiva. Det skulle innebära att Sverigedemokraterna skulle få en betydande möjlighet att utpressa en alliansregering med det ena kravet efter det andra som måste bli genomsläppt. Annars faller regeringen, säger Jan Björklund.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor håller inte med:

– Jag är för Kristdemokraternas del inte beredd att ge Socialdemokraterna veto kring vem som får lov att bilda regering i Sverige i fyra år till.

Det betyder att om Sverigedemokraterna stödjer er regering om ni får bilda en regering är det inget problem för dig?

– Nej det är samma besked som jag har givit under mitt partiledarskap.

Sverigedemokraternas roll blir alltså viktig framöver före omröstningen betonade partiledaren Jimmie Åkesson att man är beredd att stoppa varje försök till regeringsbildning och fälla varje regering som inte ger Sverigedemokraterna inflytande. I dag skulle Sverigedemokraterna rösta nej till en alliansregering, säger han:

– Om du frågar mig i dag, så skulle jag rösta nej. Men det hänger också ihop med det politiska innehållet. Skulle Ulf Kristersson få Annie Lööf och Jan Björklund att backa från krav på liberalare invandringspolitik men jag tror inte att vi hamnar där. Ju snabbare Ulf Kristersson är beredd att tänka om desto snabbare kan vi få ett stabilt styre på plats.