Mittenpartierna i Nyköping säger nej till rödgrön invit

2:16 min

Det parlamentariska läget i Nyköping är fortsatt knepigt  sen både Centern och Liberalerna säger nej till Socialdemokraterna och Miljöpartiets invit.

Igår bjöd Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Nyköping in de båda mittenpartierna Centern och Liberalerna till samtal för att tillsammans bilda ett majoritetsstyre den kommande mandatperioden. Det i ett läge när de båda blocken är exakt lika stora och inget av dem kan bilda egen majoritet.

Men Centerns Martina Hallström sa redan senare under eftermiddagen att hon inte var intresserad av att spräcka alliansen. Och nu går alltså Sofia Hallgren Remnert, gruppledare för Liberalerna på samma linje.

– Vårt val är alliansen och vi tänker inte spräcka Alliansen. Jag har varit glasklar hela valrörelsen att det är Alliansen jag går till val med, det är det jag lovat mina väljare, säger Sofia Hallgren Remnert.

De båda mittenpartierna går hellre fram med Alliansen i ett minoritetsstyre än att ingå i ett majoritetsstyre med S och MP. Och Sofia Hallgren Remnert hoppas kunna slå in en kil bland de rödgröna och locka över Miljöpartiet till Alliansen.

– För egentligen är det inte svårare än så, vad är det som säger att MP inte skulle kunna den rödgröna konstellationen, säger Sofia Hallgren Remnert.

Det som talar emot är ju att MP igår gick ut tillsammans med S och sa att de ville fortsätta styra Nyköping tillsammans och då sökte stöd från mitten, det är ju en ganska tydlig signal ändå? 

– Och vi vill regera med Alliansen och är redo att ta ansvaret att styra Nyköping och vi är medvetna om att vi behöver ta stöd från andra partier då, säger Sofia Hallgren Remnert.