Unik satsning: Pippi flyttar in i Rinkeby

5:50 min

Hur skulle det vara om Pippi Långstrump levde nu och bodde i Rinkeby? I höstlovsföljetongen i Barnradion kommer en ny version där Pippi är en romsk tjej som bor i Rinkeby.

Tanken uppstod när författaren Gunilla Lundgren höll en skrivarverkstad med romska barn mellan 6 och 12 år på Askebyskolan i Rinkeby. Tanken var att det skulle bli en bok.

12-åriga Felicia Di Fransesco föreslog att barnen kunde skriva om Pippi, hennes favorit.

– Det är alltid roligt att göra något på sitt eget sätt och göra om någonting så att man känner igen sig själv, berättar Felicia Di Fransesco.

Klassen gick igenom originalen och bestämde vilka händelser och delar som skulle vara med i den nya boken.

Men att ge ut en ny bok om någon av Astrid Lindgrens karaktärer är svårt. Rättighetsinnehavarna är restriktiva med att ge tillstånd att använda texter.

– Vi fick fråga Astrid Lindgrens släktingar och de sa nej, för alla vill ha Pippi på kläder, och godis och sjukhus – allt vad du kan tänka dig, berättar Gunilla Lundgren.

Astrid Lindgrens släktingar sa sedan ja mot löfte att få läsa manuset, när projektet presenterades och det stod klart att pengar som kom in till projektet skulle gå till ett barnbibliotek för romska barn i Bukarest.

Nu är det klart att det blir en radioföljetong, på svenska och de svenska minoritetsspråken och även en bok

Som uppläsare av den svenska versionen av Pippi i Rinkeby hörs Sunita Memetovic, den första svenska advokaten med romskt ursprung.

Pippi i Rinkeby sänds i Sagor i Barnradion under höstlovet, med start 29 oktober kl.18.43 i P4 Sveriges Radio. Pippi i Rinkeby kommer även att sändas på våra nationella minoritetsspråk.

Med start på höstlovet kommer alla versioner av Pippi i Rinkeby att finnas i appen Sveriges Radio Play.