Sauber petar Ericsson - F1-karriären kan vara över

4:06 min

Marcus Ericsson får inte fortsätta som andreförare i formel 1-stallet Sauber efter fem år i racingserien.
Italienaren Antonio Giovinazzi tar över Ericssons plats.

Enligt ett pressmeddelande blir det italienaren Antonio Giovinazzi som tar platsen som andreförare bakom Kimi Räikkönen nästa år.

Sauber skriver att Ericsson, som är Sveriges enda representant i Formel 1, stannar i Sauber som tredjeförare och ambassadör. Det skulle i så fall innebära att han är reserv till de två första förarna, och dessutom kanske få köra några fredagsträningar.

"Jag ser fram emot att fortsätta att arbeta med Alfa Romeo Sauber F1 nästa år i en ny roll. Jag ser också fram emot att se vad det finns för andra racing-möjligheter", skriver Marcus Ericsson på Twitter, och hintar därmed om att han kan komma att köra i någon annan serie 2019.

"Denna dag är inte slutet på en saga, det är bara starten på ett nytt kapitel". 

Men Radiosportens F1-expert Fredrik af Petersens tror inte att det är så troligt att Ericsson kommer att ta den rollen.

– Är man raceförare och tävlingsförare så är man det, och då vill man inte sitta på bänken och titta på, säger af Petersens, som blev överraskad och besviken när dagens nyhet kom:

– Jag hade faktiskt trott att han skulle få stanna kvar. Jag trodde i alla fall det till för tio dagar sen, när jag fick reda på att Ferrari inte hade något med Kimi Räikkönens flytt till Sauber, utan att det hade varit en ren affärsuppgörelse mellan Kimi och teamchefen Fredric Vasseur.

– Och enligt ryktena har Ferrari rätten att utse en förare i Sauber-stallet via sin Alpfa Romeo-kontakt. Då slog min optimism över till pessimism, för då förstod jag att Antonio skulle ha en chans att få en plats i stället för Marcus.

Hur stor chans tror du att han har att få ett F1-kontrakt med något annat stall?
– Jag tror de är mycket små, för att inte säga lika med noll. Det har ju inte blivit så många poäng genom årens lopp, och det finns rätt många förare som riskerar att bli arbetslösa nästa år och få bilar lediga.

– Därför tror jag att konkurrensen är för hård för Marcus att få komma till något annat stall.

Ericsson, 28, inledde sin formel 1-karriär i Caterham 2014 och kör i år sin fjärde säsong för Sauber. Det har hittills blivit 91 lopp och totalt 15 poäng.

Nästa tävling är i ryska Sotji till helgen.

”Jag har alltid gett 100 procent, och gått in med hela mitt hjärta och min själ. Jag kommer att fortsätta i samma anda, och siktar på att avsluta säsongen på topp", skriver Marcus Ericsson på Twitter.

Fakta: Marcus Ericsson

Född: 2 september 1990 (28 år).
Från: Kumla.
Stall: Sauber (2015-2018)
Tidigare stall: Caterham (2014).
Bästa resultat i karriären: Åtta i Australien 2015.
Antal GP-lopp hittills: 91
GP-poäng totalt: 15.