"Tjejer måste finnas i motorsporten"

3:42 min

Elina Svensson går andra året på tävlingsmekanikerlinjen på Stjerneskolan, mekar i team i både STCC och rallycross och är själv kartläsare. Men vägen dit har inte varit helt lätt.

Elina Svensson har växt upp med motorsport och har tillbringat tid i olika depåer sedan hon var liten. Men att vara tjej inom motorsporten har inte alltid varit lätt. 

– Man får väldigt mycket motgångar och väldigt mycket taskiga kommentarer, men det är bara att försöka bita ihop och gå vidare, berättar hon. 

Elina Svensson bytte till Stjerneskolan i Torsby efter rekommendationer från Lisa Jonasson, en annan framgångsrik före detta elev på Stjerneskolan som 2017 utsågs till Sveriges bästa unga bilsportmekaniker av Bilsportsförbundet. Hon menar att det är viktigt att det finns tjejer som har gått före och banat väg. 

– Det känns som ett lättnad och som att man inte är själv inom motorsporten. Vi behöver fler tjejer in i motorsporten, säger Elina Svensson. 

Under säsongen har hon varit däcktekniker i PWR-teamet i STCC där Lisa Jonasson är förstemekaniker och Mikaela Åhlin-Kottulinsky förare. Under tävlingarna på Gelleråsen blev Mikaela Åhlin-Kottulinsky historisk som första kvinna att vinna ett STCC-lopp. 

– Det var obeskrivligt, jag förstår det fortfarande inte än i dag men det var helt magiskt, berättar Elina Svensson. 

Trots motgångarna så uppmuntrar hon fler tjejer att ge sig in i motorsporten. 

– Gå på motorsporten, strunta i kommentarerna och gå vidare för det är det man måste göra när det är svårt och tufft. Ha mycket skinn på nästan. Tjejer måste finnas i motorsporten, säger Elina Svensson.