Världens barn i P4 Kalmar

Så arbetar projektet "Storasyster, Storebror" i Bosnien

5:20 min

Utsatta barn får ett nytt storasyskon genom pengar från Världens barn. Hur går det till och vad hjälper det? Hör om Anna Lidés resa till Bosnien här.

Sveriges Radios reporter Anna Lidé åkte ner till den lilla staden Travnik i Bosnien för att se hur projektet "Storasyster, Storebror" jobbar på plats för att ge barn en social trygghet och en chans till ett bättre liv. 

Vad innebär det att vara ett storasyskon?
En storasyster eller en storebror är en volontär som några gånger i veckan träffar sitt ”syskon” för att bara umgås men som i längden också visar ett alternativt sätt att leva.

Därför är ett storasyskon viktigt
Grundaren till projektet Storasyster, Storebror, Adis Arnautovic, förklarar att barnen fångas upp via socialen. Det är barn som kommer från fattiga förhållanden, ofta med missbruk av alkohol, droger eller spel. Han menar att föräldrarnas livsmönster ofta går i arv.

– För att bryta ett dåligt mönster, erbjuder vi en storasyster eller storebror som kan visa en annan väg.

Så planteras en självkänsla
Den här dagen planterar barnen varsin cypress i en lekpark i det lilla samhället Travnik. Dels för att visa på hur viktigt det är att ta hand om vår miljö, men det är också en stor dag där de känner sig speciella. Här i parken planteras idag också en självkänsla och ett egenvärde, det märks inte minst på en av papporna på plats.

--Jag är så glad och stolt över att han nu har ett träd med sitt namn på. Och när Kiki kommer att gå här med sina barn här i framtiden, kommer han kunna säga att det var som planterade det, säger Ivo Kralj.

Så kan du hjälpa till
Projektet bygger till väldigt stor del på volontärarbete, men dina pengar från Världens Barn går till exempel till aktiviteter för barnen, hyra av buss till en utflykt, mellis vid träffar, biobiljetter eller andra inträden som till exempel konsert eller teater.