Världens barn i P4 Kalmar

Så hjälper judoträning Världens barn

5:00 min

Världens barn samarbetar med projekt där social trygghet och fritidsaktiviteter kombineras – ett av dessa är ”Storasyster, storebror” i Bosnien och Hercegovina.

En av de organisationer som Världens barn samarbetar med är nykterhetsrörelsen IOGT-NTO. De sponsrar bland annat projektet ”Storasyster Storebror” i Bosnien och Hercegovina.

Så fungerar ”Storasyster, storebror”
I det lilla samhället Travnik i Bosnien har ett tjugotal barn fått ett eget storasyskon, en volontär som kan fungera som en alternativ förebild när den egna familjen brister. Det kan vara på grund av till exempel missbruk eller fattigdom.

I längden hoppas man att den här nya syskonkontakten ska bidra till att barnen orkar bryta ett familjemönster som annars lätt går i arv. Dessutom kan barnen ta del av fritidsaktiviteter, som annars skulle vara en omöjlighet - till exempel Judo.

Drömmen om ett annat liv - som judoproffs
Sveriges Radios reporter Anna Lidé reste ner till Bosnien och Hercegovina och träffade bland annat trettonåriga Amna som fått en storasyster och en chans att börja träna judo för tre år sedan.

Efter tre års träning i en sliten liten judolokal i Travnik, har Amna lyckats med bedriften att bli nationell mästare i sin klass.

– Jag vill bli som Larisa Ceric, hon är bäst i Balkan, säger Amna med största allvar.

Så kan du förändra liv 
Kan man köpa självkänsla? Knappast. Men pengar som via IOGT-NTO kommer till en judolokal i det lilla samhället Travnik kanske kan det. Amna och Sajra som tränar här ikväll kommer från fattiga förhållanden och hade aldrig kunnat träna judo om det inte var för det här projektet ”Storasyster, storebror”.

Att gå från ett sammanhang där man förväntas bli tiggare eller missbrukare som sina föräldrar, till att vara bäst i landet på något – det gör skillnad.