Sametinget vill ha ursäkt av Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjén

Sametingets ordförande och styrelseordförande reagerar starkt på hur Ungerns vice premiärminister beskrivit samer i det ungerska parlamentet. - Det är oförskämt av en hög politiker att förlöjliga en liten minoritet som samerna i Sverige, säger Per-Olof Nutti.

Sametingets ordförande Paulus Kuoljok och styrelseordförande Per-Olof Nutti reagerar nu på händelsen i Ungerns parlament i förra veckan. Under en debatt i parlamentet fick Zsolt Semjén frågor om hans jaktresor till norra Sverige. Som svar sa han att "Det handlar inte om några lyxresor. Pröva själv att tillbringa några nätter med fem, för övrigt stupfulla samer, så får ni se hur det är att jaga i sådana trakter."

- Det är oförskämt av en hög politiker att förlöjliga en liten minoritet som samerna i Sverige. Zsolt Semjén försöker flytta fokus från den egentliga frågan; att han åkt på en mutresa och är polisanmäld för stöld av privat egendom, säger Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti.

I Sverige är alla renar privat egendom. Den ren som Zsolt Semjén poserar med på bild tillhör en ung renskötare i Västerbotten som polisanmält stölden. Paulus Kuoljok förtydligar:

- I Sverige förekommer det inte jaktresor där man får jaga och skjuta renar. Det finns inga sådana jaktarrangörer, säger Kuoljok.

- Uttrycket ”stupfulla samer” är förminskande och provocerande. Det påminner om den tid när kolonisatörer använde sprit för att lura samer på deras egendom och sedan rättfärdiga sitt beteende med nedsättande beskrivningar. Uttalandena är djupt kränkande mot samer och ovärdiga ett parlament. Istället för att göra sig lustig över att han blivit polisanmäld i ett annat land, borde vice premiärminister Zsolt Semjén ha förklarat sitt deltagande i resan och bett om ursäkt, säger Paulus Kuoljok.

Sametinget i Sverige förväntar sig att Ungerns parlament samfällt ber det samiska folket om ursäkt för sitt opassande beteende.

Zsolt Semjén har inte kunnat nås för kommentar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio