Gruppboenden ska bli bättre på hälsa

2:52 min

En myndighet ska hjälpa personer på gruppboenden att leva nyttigare. För ohälsa är särskilt vanligt bland personer med funktionsnedsättning.

 Det menar experten Anna-Karin Quetel:

– Vi kom fram till att övervikt är vanligare hos personer med vissa funktionsnedsättningar och att även undervikt, att väga för lite, kan också vara ett problem.

Att väga för lite eller för mycket kan göra att man lättare får sjukdomar, säger Anna-Karin:

– Övervikt kan ju vara dåligt för kroppen och leda till att man får ont och att det blir svårt att röra sig. Men också att man får lättare att få andra sjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar. Å väga för lite är också dåligt för kroppen. Det är inte bra att personer med funktionsnedsättning är mer sjuka än andra människor, Vi i vill att alla ska ha samma möjligheter att må bra.

Särskilt nätverk

Anna-Karin Quetel arbetar på myndigheten Livsmedelsverket. Hon är expert på mat och hälsa. Anna-Karin är också myndighetens kontaktperson för en särskild grupp med människor som arbetar på gruppbostäder. Det här samarbetet heter "Nätverket för mat, måltider och intellektuell funktionsnedsättning". De träffades i september senast och diskuterade då hälsa och mat.

Anna-Karin säger att boendepersonalen har ett viktigt ansvar att lära sig mera om nyttig mat och att kroppen behöver motion. Sedan ska personalen kunna berätta om det för de boende:

– Det kan handla om att lära sig om vad som är bra vardagsmat och att spara sötsaker och snacks till helgen. Det är lätt att vara sugen på godis och chips, allt det här som smakar väldigt gott, men att kroppen behöver också massor med näring, som finns i grönsaker och frukt. Så det handlar både om att lära sig om vad som är bra för kroppen men också att lära sig då hur man faktiskt handlar och lagar den här maten så att det blir gott.

Finns information

Nätverket kan också hjälpa boendepersonal att hitta information om hälsa:

– Det finns mycket kokböcker och inspirationsmaterial som har tagits fram runt om i landet. Det vill vi att alla ska få ta del av. Alla ska kunna jobba med i gruppbostäder. Därför är nätverket viktigt för att personalen kan prata och lära av varandra. 
 
Och få den tillgången som kanske ni som myndighet sitter på?
– Ja, precis för vi kan ju mycket som det som hur maten och hälsan hänger ihop och vilken mat som är nyttig att äta. 
 
Det sa Anna-Karin Quetel. 
Reporter var Carin Emenius här på Klartext.