
Mytomspunnen jättelarv vill övervintra i murkna träd
Larven trädödaren kan hittas både på en asfalterad trottoar, i en fruktträdgård eller på en fjällsluttning i jakt på platser att övervintra på.
Larven trädödaren är närmare en decimeter lång, tjock som en varmkorv och röd som en kokt kräfta.
Det är en solvarm höstdag och en stor röd larv, rör sig målmedvetet tvärs över trottoaren, när den försiktigt lyfts undan, höjer den ilsket huvudet.
– Varje år så får jag några samtal om den här arten, berättar Åke Lindelöw, som är fältentomolog på Sveriges Lantbruksuniversitetet.
En trädödare är en skadeinsekt som angriper träd, genom att som liten larv, bosätta sig i ett lövträd och i takt med att den växer så bildas stora hålrum inuti trädet. Den kan bo flera år i trädet tills den en dag känner att det är läge att komma ut. Väl ute traskar den iväg på ett väldigt målmedvetet sätt, i sitt sökande efter murket virke där den kan övervintra och förpuppa sig.
– Förr trodde man att det här var en förklädd vätte, ett väsen som var släkt med våra älvor och hade olika egenskaper och ofta förebådade olyckor, säger Åke Lindelöw.
Han poängterar att vi nu vet bättre och att skadorna den åstadkommer är begränsade. Istället för att trampa på den kan man titta på trädödaren och låta sig förundras.