Digitala insatsstyrkans blogg

Nyhetsvecka 3: Ett svep av Nobelpristagare – Lägg ut! Lägg ut! Lägg ut!

Från en måndag till en annan presenteras dagligen nya Nobelpristagare med olika grandiosa upptäckter och bedrifter. Tillsammans med Vetenskapsradion har vi därför skapat en digital och ljudlig överblick för alla dessa pristagare.

DAGLIGA PRESSKONFERENSER

Nobelveckan engagerar flera redaktioner, framför allt Vetenskapsradion, men även Ekot, ekonomi och utriket. Vårt fokus har varit att samarbeta nära Vetenskapsradion, nyhetswebben och Ekots digitala grupp.

VAD BYGGDE VI?

Vi tog fram en "swiper" innehållande ljudande kort som i korta drag berättar om vilka forskare och upptäckter som har belönats med årets vetenskapliga Nobelpris.

Swipern är en fristående komponent som ligger inbäddad i olika webbartiklar som handlar om årets Nobelpristagare. På så sätt är den tänkt att ge en snabb överblick över alla priserna, och leda lyssnaren vidare.

Vi upptäckte snabbt under veckan att SR-ettan inte ville puffa med swipern då den speglar artikel-bilden och det blir en dubblering av bilder på ettan i så fall. Utifrån detta skapade vi även en unik puff-swiper med enbart medaljerna.

HUR BYGGDE VI DET?

Under förra veckan tog vår designer och våra utvecklare fram det tekniska skalet till swipern. Den här veckan har vi arbetat i nyhetstempo med att fylla den med innehåll i samband med att pristagarna har offentliggjorts. För att slippa koppla samman swipern med externa program har vi använt oss av SR:s eget CMS, Isidor, i form av dolda undersidor.

VILKA VAR INBLANDADE?

Utvecklare: Camilla Tranberg och Niklas Emilsson, Digitala insatsstyrkan
Designer: Maksim Goobar, Digitala insatsstyrkan
Grafiker: Samuel Skoog, Ekots digitala grupp
Digital redaktör: Katrin Tetzlaff, Vetenskapsradion 
Redaktör: Eric Weber, Digitala insatsstyrkan
Producent: Marcus Eriksson, Digitala insatsstyrkan

Plus: Att vi ändrat och ändrat tillbaka, tweakat och jobbat nära varandra iterativt. Utveckling i nyhetstempo!
Positivt att ha Vetenskapsradions gästredaktör tillgänglig på plats i huset för återkommande feedback.

Minus: Inte så lätt att hålla reda på alla olika delar i Isidor, med egna undersidor, html-blobb hos vetenskap och nyhetsartiklar under Ekot.