Busch Thor: ”Vi är beroende av hur svenska folket röstat”

1:35 min

Kristdemokraterna utesluter inte att regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Men det gör Liberalerna.

– Jag blir lite förvånad, säger Jan Björklund, partiledare.

– Vi är beroende till syvende och sist hur svenska folket har röstat och det stödet ser vi i riksdagen, säger partiledare Ebba Busch Thor till Ekot.

Alliansen drar åt olika håll i frågan om regeringsbildandet. Partiledare Jan Björklund säger klart nej till att bilda regering utan stöd från Socialdemokraterna. L-ledaren är förvånad över hur KD-ledaren Ebba Bush Thor på väg in till riksmötets öppnande uttryckte sig om möjligheten att Alliansen bildar en regering som förlitar sig på stöd av Sverigedemokraterna.

– Alla fyra allianspartiledare sa precis tvärtom före valdagen, så jag blir lite förvånad, säger Björklund, till TT.

– Det är väldigt märkligt att man efter valet säger tvärtom, tycker jag. Man måste efter valet stå för det man har sagt före valet, tillägger han.

Men Ebba Busch Thor säger att Alliansen bör bilda regeringen med stöd från Sverigedemokraterna.

– Jag har inga problem med att min politik går igenom och att vi kan bilda regering oavsett hur stödet i riksdagen ser ut, om det stödet finns, säger hon.

Om Sverigedemokraterna stödjer er regering så är det inget problem med det?

Nej. Det är samma besked som jag gett under hela mitt partiledarskap, säger Ebba Bush Thor.

De andra partierna är inte med på den linjen. Vad får det för konsekvenser?

Jag vill understryka det alla fyra allianspartier har sagt gemensamt. I större politiska reformer och frågor behöver vi söka samförstånd med socialdemokraterna över blockgränsen, säger hon.

Ebba Busch Thor tillägger att hon inte ser det som ett problem att man får stöd från Sveriges riksdag. Stödet kommer se olika ut i olika frågor, menar hon.

– Jag är inte beredd att låta Stefan Löfven sitta kvar i fyra år till om det finns stöd från en annan regering, säger hon.