Kalmar

Skrev nedsättande om pride i Kalmar – Nordfronts utgivare inför rätta

1:36 min

I dag inleds rättegången mot den man som är ansvarig utgivare för den nazistiska sajten Nordfront. Mannen åtalas för över hundra fall av hets mot folkgrupp.

En av de utpekade artiklarna handlar om hur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i mycket nedsättande ordalag skrev om prideparaden i Kalmar förra året.

– Jag kan bara säga det övergripande beträffande samtliga åtalspunkter att klienten förnekar brott och bestrider ansvar, säger Sargon De Basso, som är mannens advokat, till P4 Kalmar.

De flesta åtalspunkterna rör artiklar där Nordfront beskriver hur man satt upp klistermärken på Adolf Hitler. Bland dem finns en text som handlar om ett tillfälle när man klistrade upp märkena i Emmaboda och Kalmar.

– Och då menar justitiekanslern att rapportera om en sådan sak är att likställa med en hyllning av Adolf Hitler och därigenom så blir det en hets mot folkgrupp, säger Sargon De Basso.

P4 Kalmar har gett Justitiekanslern och åklagaren chans att kommentera åtalet men de har inte velat eller kunnat medverka innan rättegången börjat.