
Ny hjälp för spelberoende i Karlstad
Vid årskiftet kom en ny lag som skärpte kommunernas ansvar för personer med ett beroende av spel om pengar. Nu startar en ny behandlingsgrupp i Karlstad för spelberoende personer.
– Vi är väldigt glada över att kunna möta upp det här behovet. Och att vi har ett brett och varierat utbud av behandling, säger Anette Tallberg som är enhetschef för behandlingsenheten för vuxna i Karlstad kommun.
För den som kommer till den nya behandlingsgruppen väntar andra som har samma beroendeproblem med spel om pengar och behandling enligt KBT, kognitiv beteendeterapi.
– Det handlar om att identifiera faktorer som utlöser spelsuget. Att man får klart för sig vad drivkrafterna är och hur man hanterar spelandet, säger Anette Tallberg.
Generellt missbruk
Tidigare har det funnits gruppbehandling och individuell behandling för generellt missbruk i Karlstad. Det eftersom ett spelberoende ofta kommer i sällskap med alkohol- eller droger.
– Men har man enbart spelmissbruk så har kommunen inte haft det ansvaret och den behandlingen som finns nu.
Den nya lagen gör att kommunens alla verksamheter måste samverka mer för att upptäcka den som behöver hjälp och förebygga problemen kring spelberoende.
Hitta problemen
Det innebär att alla som möter människor som söker hjälp ställer rätt frågor, oavsett om man är handläggare på kommunens enhet för ekonomiskt bistånd eller jobbar med andra missbruksproblem.
– Det är viktigt att behandlare och socialsekreterare har med sig att det kan finnas ett spelberoende i botten kombinerat med alkohol eller droger. Vi måste samverka på olika sätt för att upptäcka det så tidigt som möjligt, säger Anette Tallberg.
Utbildningssatsning
För att förankra detta ute i verksamheterna har kommuner och landsting jobbat hårt med att utbilda personal.
Leif Martinsson är utvecklingsledare på beroendecentrum Värmland och han har lett arbetet med att uppdatera styrdokument och riktlinjer för hur hälso-och sjukvården i Värmlands län ska jobba med spelberoende. Han samordnar också utbildningarna som kommunens och hälso- och sjukvårdens personal
– Under den här tiden har flera kommuner skickat sina medarbetare till Karolinskas speciella KBT-spelutbildning, säger Leif Martinsson.
– Det har funnits personer som har kunnat det här, men nu är det många fler som kan det.
Kommunalt samarbete
När det kommer till den konkreta behandlingen kan det se annorlunda ut. Det är inte alla som startat en speciell behandlingsgrupp som man gjort i Karlstad. Små kommuner kan genom överenskommelser välja att samarbeta.
– En liten kommun kanske gör en överenskommelse med grannkommunen. Det viktiga är att patienten eller klienten som söker hjälp hos socialtjänst eller hälso- och sjukvård ska få hjälp där man söker hjälp, säger Leif Martinsson.
För få som får behandling
Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten har 134 000 personer i Sverige ett problemspelande. I Karlstads kommun är det bara femton personer som än så länge får behandling enligt enhetschef Anette Tallberg.
– Det är bara toppen på ett isberg. Det finns många fler som behöver hjälp och stöd. Både de som har problem och anhöriga som drabbas, säger Anette Tallberg.
– Ta chansen, ta kontakt med landstinget eller kommunen, säger enhetschef Anette Tallberg på behandlingsenheten för vuxna på Karlstads kommun.
Så söker du hjälp:
I Karlstads kommun gör du en ansökan på kommunens hemsida eller ringer 054-540 00 00
Stödlinjen är en nationell stödinsats för personer som spelar om pengar och deras anhöriga. 020-819 100