Pressmeddelande 2018-09-26

Syskonberättelse i renhagen prisas i Sveriges Radios skrivartävling

Vinnare av Sveriges Radios skrivartävling för unga, ”Berätta en bild”, är Moa Backe Åstot, 20 år från Jokkmokk. Priset delas ut på fredag 28 september i samband med Bokmässan i Göteborg.

I våras utlyste Sveriges Radio en skrivartävling för unga med uppmaningen att skriva en novell som inspirerats av en bild. Vinnaren Moa Backe Åstot skildrar i sin berättelse ”En liten röd droppe” relationen mellan en lillasyster och hennes storebror i arbetet med renskötseln. Storebror Isak märker kalvarna, medan lillasyster får vara med när han ropar och behöver hjälp. 

– Hon känner att hon inte passar in lika bra som sin bror i det de gör. Hon önskar att hon kunde vara mer som honom, säger Moa Backe Åstot. Moa tillägger att hon hade kunnat låta berättelsen utspela sig i en annan miljö men det finns så få berättelser som utspelare sig i en renskötarmiljö.

Prisutdelningen äger rum i Sveriges Radios monter på Bokmässan i Göteborg, fredag 28 september klockan 11.00. Prissumman är 6 000 kronor och ”En liten röd droppe” kommer att läsas in och sändas i Sveriges Radio i vinter.

 – Moa Backe Åstot har skrivit en fantastisk berättelse om en miljö där den som tvekar kan känna sig vilsen och utanför. Hon bjuder också in lyssnaren till att se renskötarkulturen genom en ung människas ögon, säger Anton Bennebrant, tävlingsansvarig.

Om tävlingen Berätta en bild:

Skrivartävlingen ”Berätta en bild” riktades till personer mellan 15 och 20. Tävlingsperioden avslutades på midsommarafton och bidrag kom in från hela landet. Tävlingens jury består av författaren Olivia Bergdahl, Kerstin Wixe (producent Radioföljetongen), Joseph Knevel (producent Radionovellen), Anton Bennebrant (tävlingsansvarig Sveriges Radio) och Ragnhild Herminge (Sveriges Radio).

 

Pressbild: https://t.sr.se/2xOe5aF

Moa Backe Åståt – vinnare i ”Berätta en bild”.

Foto: William Älgebrink

 

För ytterligare information:

Anton Bennebrant, tävlingsansvarig

070- 2687052

anton.bennebrant@sverigesradio.se

 

Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1

073-773 54 10

ulrika.salander@sverigesradio.se