Ensamkommande kan bli hemlösa igen

1:00 min

Flera ungdomar i Karlstad som söker uppehållstillstånd genom den nya gymnasielagen riskerar nu att återigen bli hemlösa.

Gymnasielagen innebär en ny chans till uppehållstillstånd för gymnasiestudier och trädde i kraft den 1 juli 2018. Men lagen har fått hård kritik och underkänts av två migrationsdomstolar.  Migrationsverket har därför avvaktat med att fatta beslut enligt den nya lagen, som bedöms beröra omkring 9 000 ensamkommande.

Men Migrationsöverdomstolen, som är högsta rättsliga instans, slår nu i två domar fast att lagen kan tillämpas. Ett besked som togs emot med glädje bland flera av ungdomarna P4 Värmland pratade med under tisdagen.

Men nu riskerar tolv av de ensamkommande ungdomarna i Karlstad återigen att bli hemlösa. De måste snart lämna huset som Volontärnätverket Världen i Värmland ordnat åt dem som en tillfällig lösning.

– Vi trodde att vi skulle få stanna längre, men vi fick besked idag att vi måste vara ute sen sista september, säger Victoria Sterner, en av dem som engagerat sig i nätverket Världen i Värmland, som hjälper ensamkommande.

Hur tänker du kring den situationen?

– Jag tänker att eftersom gymnasielagen nu är igång och vi vet att det är många som kommer att få uppehållstillstånd så tänker jag att kommunen kanske kunde börja samarbeta med oss och på något sätt hitta en lösning, säger Victoria Sterner.