Insekter kan bli ny proteinkälla i framtiden

3:49 min

Inom ett år kan vi komma att luncha på insekter i Sverige, berorende på vad EU-kommissionen beslutar senare i år. Men kökschef Barbro Fernström på Karlstad kommun tror att vi kommer äta insekter inom en snar framtid.

I nuläget är det inte tillåtet att sälja och servera insekter som livsmedel i Sverige och största delen av EU, men det kan komma ändras säger Astrid Walles Granberg, rådgivare för Livsmedelsverket. Ett tiotal ansökningar ansökningar om att få producera och sälja insekter har kommit in till EU-kommissionen sedan årsskiftet och väntar nu godkännande.


– Det tar ett och ett halvt år innan beslut efter att ansökan är inlämnad eftersom det är så noggranna kontroller, berättar Astrid Walles Granberg.


Insekter går under EU-lagen om nya livsmedel och därför måste säkerheten fastställas säger Walles Granberg, men hon tror insekter har en framtid även i Sverige.
- Ja det tror jag, men jag vet inte hur lång tid det kommer ta, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare för Livsmedelsverket.

Även kökschefen Barbro Fernström tror att insekter kommer bli en del av vår föda i framtiden. 

– Jag tror att vi kommer äta mat som innehåller insekter snart för du ser inte dem och du känner inte smaken av dem. Speciellt mjölmasken som är väldigt neutral. Du kan använda dem i allt, chips, godis, kakor och det är inget konstigt med det. Det blir som en inkörsport, säger Barbro Fernström.