SD backar upp alliansstyre i Nyköping

1:47 min

Den politiska röran i Nyköping tog på tisdagen ett steg närmare en möjlig lösning när Sverigedemokraterna gav besked att de stödjer ett Alliansstyre.

När de rödgröna och Alliansen i Nyköping har exakt lika många mandat  men ingen av de är tillräckligt stora för att bilda majoritet ger det Sverigedemokraterna möjlighet att som vågmästare påverka eller kanske till och med avgöra situationen - en chans som partiets gruppledare Thom Zetterström inte tackar nej till.

– Det första som händer är att vi kommer att släppa fram ett Alliansstyre i Nyköping om de är beredda att styra i kommunen.

Så om Alliansen är beredd att gå fram och styra Nyköping i minoritet så är ni beredda att stödja det?

– Ja, de kommer då att få ett passivt stöd av oss, säger Thom Zetterström.

Frågan är då om Alliansen är beredd att ta emot stödet från Sverigedemokraterna och styra Nyköping i minoritet men med SDs passiva stöd.
I valrörelsen har samtliga allianspartier varit tydliga med att de inte är beredda att styra med stöd av Sverigedemokraterna, frågan är vad det är värt i ett läge när ett alliansstyre alltså tycks ligga inom räckhåll.
Centerns Martina Hallström sa i en kommentar igår att hon inte är beredd att förhandla med Sverigedemokraterna, men om SD röstar på alliansens förslag så kan hon inte hindra det. Inte heller liberalernas gruppledare Sofia Hallgren Remnert utesluter ett styre där SDs röster blir garanten för ett alliansstyre i minoritet.

– Vad de väljer att rösta på, det får väl de välja då. De vi säger är att vi ska inte ha några diskussioner med dem, säger Sofia Hallgren Remnert.