Så vill alliansen styra Region Skåne – om de får makten

2:41 min

Krafttag mot psykisk ohälsa, sjuksköterskebrist och vårdköer – det vill alliansen i Region Skåne fokusera på den kommande mandatperioden. Men ännu är det inte klart om partierna får förtroendet att styra regionen.

Om alliansen får tillräckligt många röster i den omröstning om ny regionstyrelse som hålls den 22 oktober, kommer man att få styra i minoritet – precis som Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjort den senaste mandatperioden.

När alliansen på tisdagen presenterade den politik de i så fall kommer föra, berättade man också om sin plan för hur det här ska fungera. Tanken är att bjuda in andra partier i tidigt skede när beslut ska fattas och på sätt lättare komma överens.

Men ännu är det för tidigt att diskutera en sådan lösning, menar regionstyrelsens nuvarande ordförande, Henrik Fritzon (S):

– Vi anser fortfarande att det vore bättre med ett brett, blocköverskridande styre, säger han.

Sverigedemokraterna vill samarbeta med alliansen men har inte fått någon inbjudan. SD meddelar att man ännu inte bestämt sig för om partiet kommer släppa fram ett alliansstyre under omröstningen om en knapp månad, eller inte.