Grönt ljus för gymnasielag ger ny chans för ensamkommande

3:19 min

På tisdagen kom två domar i Migrationsöverdomstolen som slår fast att den omdiskuterade gymnasielagen kan tillämpas. Omkring 9000 ensamkommande berörs och en av dem är Mohammad Tajik i Västerås.

– Ni kan jag sova i lugn och ro utan några tankar. Nu kan jag fortsätta gå till skolan, nu vet jag att jag kan stanna kvar i Sverige. Jag ahr något att brinna för, säger Mohammad Tajik.

Gymnasielagen, som trädde i kraft 1 juli i år, innebär att det är möjligt att få uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Den omdiskuterade frågan i det här har varit förslaget om det sänkta beviskravet när det gäller den sökandes identitet.

Två migrationsdomstolar har sagt att lagen inte går att tillämpa om man inte kan säkerställa personens identitet. Men Migrationsöverdomstolen domar på tisdagen slår alltså fast att det går.

– Jag är jätteglad för det. För det har varit en ganska tuff period där man kämpat järnet för att de ska få stanna, säger Fredrik Engström som driver den ideella organisationen Integration på riktigt och som har engagerat sig för asylsökande ungdomar.