Migration

Afghanska föreningen: Gymnasielagen stor lättnad för många ensamkommande

2:22 min

På tisdagen kom beskedet från Migrationsöverdomstolen att den omdiskuterade gymnasielagen går att tillämpa – vilket tas emot med lättnad av Afghanska föreningen i Jämtland.

Migrationsöverdomstolens besked innebär att tusentals ensamkommande ungdomar får möjlighet till en ny prövning och kan därmed tillfälligt få stanna i Sverige medan de studerar.

– Det är en stor glädje. Jag jobbar med de här asylsökande och jag pratade med två killar idag och de var jätteglada. Det är verkligen en stor lättnad för många, Mohammad Gholamy, ordförande i Afghanska föreningen i Jämtland, tillika socialdemokrat (han stod på plats 68 på listan till Östersunds kommunlista till årets val).

Han berättar att berörda ungdomarna har varit oroliga om ovissheten och ställt många frågor kring den så kallade gymnasielagen. 

– Det tar så mycket energi från de här berörda. De kan inte fokusera på andra saker samtidigt som de väntar på ett riktig beslut, säger han till P4 Jämtland.

Det är ett tillfälligt uppehållstillstånd som ungdomarna nu har möjlighet att söka under tiden de studerar. 

När de går ut gymnasiet vad händer då? 

– Det här beskedet ger glädje för många att komma någonstans sen om de får permanent uppehållstillstånd eller inte är nästa fråga, men jag tycker att det här är ett bra besked för de som ingår i laget, säger Mohammad Gholamy. 

En annan oro är om lagen kan komma att rivas upp om det blir maktskifte i riksdagen i Sverige. 

– Jag är ganska orolig för vad som kommer att hända i framtiden för de här som inte fått besked om att få stanna i Sverige, säger han.  

Lagen har fått kritik från politiskt håll, från Sverigedemokraterna och från alla partier i Alliansen utom Centerpartiet. Istället var det Centerpartiet som hjälpte regeringen bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet att klubba igenom lagen i riksdagen.

Per Åsling, Centerpartiets riksdagsledamot från Jämtlands län, säger att lagen kommer vara kvar oavsett maktskifte.

– Den är beslutad av riksdagen och trädde kraft 1 juli och gäller för barn som fram till september sökte om asyl, säger han. 

Även Saila Quicklund, riksdagsledamot för Moderaterna i Jämtlands län säger att lagen kommer att kvarstå men påpekar att partiet är kritiska mot lagstiftningen och att Moderaterna inte kommer medverka till liknande lagar i framtiden. 

– Vår kritik mot den här lagsstiftningen kvarstår och den borde aldrig ha införts. Det är principiellt fel att ge en särskild grupp den här sortens behandling och det sprider också ideer om reglerad invandring. Vi moderater kommer inte att medverka att den här typen av lagar kommer att stiftas i framtiden, säger hon till P4 Jämtland.