Sporten P4 Kalmar

Dackarna förlorade första SM-finalen – dramatisk retur väntar

1:13 min

Dackarna valde att inleda finalserien i speedway mot Smederna på hemmaplan, i hopp om att ha med sig en ledning till den andra matchen. Men istället slutade matchen med en knapp förlust.

Smederna fick en pangstart på den första SM-finalen mot Dackarna och tog direkt en femetta genom Fredrik Lindgren och Krzysztof Buczkowski. Men den glädjen blev kortvarig efter att Dackarna snabbt replikerat med tre raka femettor, och efter fyra heat ledde matchen med 16–8.

Men Dackarna lyckades inte förvalta sin åttapoängsledning och istället var det gästande Smederna som sakta men säkert kom allt närmare hemmalaget. Efter heat nio var Smederna bara två poäng efter Dackarna och när danskduon Niels-Kristian Iversen och Michael Jepsen Jensen körde hem en femetta i heat 13 var bortalaget ikapp och förbi. 

I det näst sista heatet slarvade Dackarna bort chansen att återta ledningen efter att Hans Andersen kört in i tejpen. En ensam Oliver Berntzon kunde inte störa Smedernas två förare, som körde in ytterligare en femetta och därmed säkrade segern för Eskilstunagänget.

I det avslutande heatet minimerade Dackeduon Greg Hancock och Maciej Janowski avståndet genom en stark femetta och därmed är ställningen 46–44 till Smederna inför den avgörande finalen på onsdag.