"Framtiden blev ljusare"

2:33 min

Många av de ensamkommande som ansökt om uppehållstillstånd enligt den tillfälliga gymnasielagen kommer att få stanna. Det står klart efter ett utslag i Migrationsöverdomstolen i dag.

En av de som berörs är nittonårige Mohammad Ebrahimi.

– Jag tänkte det är fel, att de skojar med mig, men när jag läste det på internet och i tidningar blev jag glad. Jag tänkte: nu öppnar en ny dörr, framtiden blev ljusare, säger han.

Gymnasielagen som ska ge ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan en chans att studera färdigt på gymnasiet klubbades i riksdagen i våras, men stoppades strax efter att den trätt i kraft av två domar i Migrationsdomstolen som underkände lagen.

Men Migrationsöverdomstolen slår fast att lagen ska användas och Migrationsverket kommer följa beslutet.

Det betyder att Migrationsverket nu går vidare och fattar beslut om de över 9 000 som väntat på besked.

Under gymnasietiden handlar det om tillfälliga uppehållstillstånd - efter det har man sex månader på sig att skaffa en tillsvidare anställning - klarar man det kan man få ett permanent uppehållstillstånd.

Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forsell är orolig.

– Det är viktigt att lagen används som den var tänkt, att det faktiskt ska ställa krav på att man sen får ett arbete för att kunna få ett uppehållstillstånd i Sverige, och att det här inte landar i en generell amnesti för alla och det måste nästa regering säkerställa.

Centerns partiledare Annie Lööf, som var med och röstade igenom lagen, efterlyser en långsiktig parlamentarisk lösning.

– Nu måste det vara slut på de här tillfälliga lagarna. Jag ser framför mig att under hösten kommer en parlamentarisk beredning att dra igång med riksdagens partier för att se hur en långsiktig permanent lagstiftning ska se ut framåt, säger Annie Lööf.

Kommuner Ekot talat med vittnar om att det nu väntar nya utmaningar med att ordna skolgång och bostad. Gruppen ska i första hand ordna bostad själv men kommuner och frivilligorganisationer Ekot talat med tror att det kan bli svårt för dem.

– Jag tänker främst på boendet att dom måste hjälpa till med boendet, för utan nätverk och ekonomiska resurser är det jättesvårt att hitta ett boende, säger Liisa Korvenranta, ungdomscoach på Stockholms stadsmission.