Bill Cosby döms till fängelse

1:21 min

Den amerikanske komikern Bill Cosby döms till fängelse för att ha drogat och utnyttjat en kvinna för 14 år sedan, rapporterar nyhetssajten TMZ. Domaren har ännu inte meddelat strafflängden.

Bill Cosby fälldes för tre fall av sexuella övergrepp mot Andrea Constand i april. I väntan på att domen skulle vinna laga kraft har han suttit i husarrest med fotboja. Efter förhandlingar i domstolen i Norristown, Pennsylvania, samma plats där en enhällig jury dömde honom i våras, har domaren nu beslutat att döma komikern till fängelse. Enligt Cosbys advokater kommer domen att överklagas.

På plats i domstolen för att höra vilken dom skådespelaren skulle få fanns, förutom Andrea Constand, sex av de kvinnor som anklagat honom för övergrepp. En psykolog som utsetts av rätten för att utvärdera Cosby vittnade om att han har ett osunt intresse för kvinnor som inte visar samtycke till sexuella handlingar.

– Det är möjligt att han redan mött någon som skulle kunna vara ett framtida offer, sade psykologen Kristen F Dudley, enligt New York Times.

Anledningen till psykologutlåtandet är att man ville bedöma om 81-årige Cosby ska stämplas som en sexualbrottsling, vilket juryn beslutade att göra. Det betyder att han kommer att tas upp i USA:s register över dömda sexförbrytare och innebär att han kraftigt begränsas i var han får bo och röra sig.

Totalt har ett 60-tal kvinnor anklagat honom för sexuella övergrepp, men det är bara fallet Constand som har lett till åtal. I samband med domen uteslöts Cosby ur Oscarsakademin och universitetet Temple i Pennsylvania meddelade att man återtar Bill Cosbys hedersdoktorat. Cosby var elev på skolan, och det var även där han många år senare träffade Andrea Constand.

Cosbys advokat Thomas Mesereau har i intervjuer kallat Andrea Constand en "lycksökerska" som bara är ute efter hans klients förmögenhet. Cosby har sagt att han och Constand hade ett romantiskt förhållande, men nekat till anklagelserna om övergrepp.

Bill Cosby är en av USA:s mest kända komiker och slog igenom på stand up-scenen i Los Angeles under tidigt 60-tal. 1966 blev han den första svarta skådespelaren att vinna en Emmy, för sin roll i agentkomediserien "I Spy".

I Sverige är han mest känd för att ha spelat helyllepappan Cliff Huxtable i tv-serien "Cosby". Eftersom han så starkt förknippades med sin roll som "hela USA:s pappa" blev hans rykte desto mer nedsmutsat i och med de många anklagelserna om övergrepp.