Jönköping

Ann-Marie Nilsson (C) om Gladiatorfiaskot: Väldigt, väldigt tråkigt

2:50 min

En förlust på närmare nio miljoner kronor blev resultatet av Destination Jönköpings storsatsning på utställningen Gladiatorer.

När det beslutade att ta utställningen Gladiatorer till Jönköping budgeterades det med 75 000 besökare. Det kom endast 9 003. Ett fiasko.

– Det är naturligtvis väldigt, väldigt tråkigt. Det blev inte alls som förväntningarna var, säger Ann-Marie Nilsson (C), ordförande för arrangören Destination Jönköping och kommunstyrelseordförande.

När det ekonomiska resultatet för utställningen nu är klar visar det en förlust på 8,6 miljoner kronor.

– Det man konstaterar i den utvärdering som man nu påbörjat är att det var ett för stort projekt. Man kanske skulle prövat det här i något mindre skala, en mindre utställning under kortare tid och inte så komplicerat och så många delar att hantera som bolaget inte är vant vid att göra, säger Ann-Marie Nilsson.

Nu ska förlusten täckas dels genom besparingar inom Destination Jönköping i form av att inte tillsätta vakanta tjänster, tillfälligt stoppa utvecklingsprojekt och genom att inte utnyttja den del av evenrmangsbudgeten som finns kvar för året. Men det räcker inte.

Moderbolaget, Jönköpings Rådhus AB, kommer att få täcka upp för större delen av förlusten genom en så kallad förlustgaranti. Men det kommer inte påverka annan kommunal verksamhet, lovar Ann-Marie Nilsson.

– Nej, det gör det inte eftersom det går in i bolagskoncernen. Det påverkar inte kommunens budget, det är inte där man täcker det utan man gör det precis som man gör det för flygplatsen eller Gränna campus.

Vem bär ansvaret för den här förlusten?

– Det gör förstås styrelsen för bolaget.

Kommer någon få gå?

– Nej.