Ekot på plats i Etiopien

Allt fler flyr Eritrea efter att gränsen öppnades

2:14 min

Freden mellan Eritrea och Etiopien har inte stoppat eritreaner från att fly diktaturen i sitt hemland. Mycket tyder istället på att antalet som flyr till Etiopien sen gränsen mellan länderna öppnades, nu istället ökar kraftigt.

På mottagningscentret i Indaba Gunna i Etiopien några mil från Eritrea är det fullt till bredden med eritreaner som senaste timmarna kommit till gränsen, sökt asyl och nu väntar på att registreras och få flyktingstatus.

Vi frågar om antalet, hur freden och den öppna gränsen påverkat strömmen som väljer att lämna diktaturen i Eritrea, men frågan är känslig och ingen utom etiopiska flyktingmyndigheten ARRA får prata med media. Och där finns inga besked att få.

Men andra i Indaba Gunna berättar för oss vad de ser. Vi ger lift åt en polisman som berättar att dagens fulla mottagningscenter inte är något mot igår, då var det lång kö ut på gatan.

En chaufför på en av de många biståndsorganisationerna i området berättar över en lunch om att antalet asylsökande här ökat från tidigare runt 150 om dagen, till 1500 om dagen nu.

Mycket tyder alltså på att många eritreaner nu tar chansen, rädda för att möjligheten en öppen gräns innebär snart ska vara borta igen.

Diplomatiska källor i Addis Abeba uppger att efter freden är frågan om de eritreanska flyktingarna mer kontroversiell än någonsin för etiopiska regeringen. En skenande flyktingström stör bilden av harmoni på Afrikas horn som ledarna i båda länderna nu vill skapa.

– Han är som Hitler, säger en ung eritrean på ett café i en stad i närheten, och syftar på Eritreas diktator Isaias Afewerki.

Mannen och hans kompisar är i Etiopien som turister, men har förståelse för de i deras generation som väljer att söka asyl utomlands.

– Freden kommer inte bidra till demokrati i Eritrea. Folk kommer fortsätta fly i allt större antal och Afewerki kommer sitta kvar till Gud själv plockar bort honom, sammanfattar de.