Argentinas centralbankschef avgår

1:42 min

Avgången kom mitt under en generalstrejk och samtidigt som president Mauricio Macri befinner sig i New York för att förhandla slutpunkterna för ett stort nödlån från Internationella Valutafonden. Beskedet fick peson att tappa i värde.

Det skulle bli en resa för att ingjuta förtroende hos investerare och internationella valutafonden. Budskapet var att Argentina är på väg upp ur den värsta krisen. Men president Mauricio Macri hann knappt landa i New York förrän hans centralbankschef igår avgick, mitt under slutförhandlingarna med IMF och precis innan Macri skulle tala i FN:s generalförsamling.

Samtidigt lamslogs Argentina igår av en generalstrejk med stora regeringskritiska demonstrationer i huvudstaden. Många argentinare är mycket kritiska till det besparingspaket som IMF väntas föreslå.

Officiellt anger centralbankschefen Luis Caputo personliga skäl för att avgå efter bara tre månader på posten, men vittnen inifrån den krisande regeringen säger att centralbankschefen lämnar eftersom han inte är överens med IMF om valutapolitiken. Fonden kräver att Argentina låter sin valuta flyta fritt utan någon sorts interventioner.

Peson har halverats i värde de senaste månaderna och regeringen har bett om ett rekordstort nödlån från IMF på runt 70 miljarder dollar, motsvarande 617 miljarder kronor.

Ny centralbankschef blir finansministerns närmaste man Guido Sandleris, som sägs stå närmre IMF. Han lovar precis som sina föregångare att bekämpa inflationen, som snart närmar sig 40%.