
Fortsatt kritik mot villkoren i H&M-fabriker
I förra veckan deklarerade klädkedjan HM att företaget gjort stora framsteg om rättvisa levnadslöner för arbetarna i de asiatiska fabriker som tillverkar till H&M. Men uttalandet får kritik.
– Det som sömmerskorna i H&M:s leverantörsfabriker i Bangladesh tjänar, ungefär 835 kronor i månaden, det är bara hälften av vad de lokala fackförbunden anser att man behöver för att ha råd med ordentlig mat, bostad och sjukvård för sig och sina barn, säger Maria Sjödin, kommunikationsansvarig på organisationen Fair Action.
Men H&M:s hållbarhetschef Anna Gedda säger att målsättningen aldrig varit att textilarbetarna redan i år skulle ha en lön som det går att leva på. Det är en misstolkning.
– Vi skulle aldrig gå ut och säga att vi kan garantera att alla arbetare ska få en levnadslön. Det tror jag att alla som är insatta i hur textilindustrin fungerar skulle hålla med om att det kan man som enskilt företag inte gå ut och lova, säger Anna Gedda.
– Det vi kan göra är att skapa bra förutsättningar för att alla arbetare att på sikt kunna få en levnadslön.
Det H&M hade som mål och anser sig ha lyckats med, är ett rättvist lönesystem på plats, till exempel, att man får lön efter hur lång erfarenhet man har. Nu finns det lönesystemet på 500 fabriker med över 600 000 anställda och det slår fast hur mycket arbetarna ska tjäna.
Och demokratiskt valda arbetarrepresentanter finns nu på 600 fabriker, det här är en framgång enligt H&M och nu finns förutsättningar för löner som det går att försörja sig på. Men när det är genomfört vågar inte HM säga något om.
– Visionen vi har är att alla arbetare inom textilindustrin ska kunna ha en lön de kan leva på och som är rättvist förhandlad. Det är definitivt en långsiktig vision, säger Anna Gedda.
Men Maria Sjödin på Fair Action anser att H&M kunde göra mycket mer redan nu
– De måste börja betala schyssta inköpspriser för plaggen så leverantörerna faktiskt kan höja lönerna. De måste också köpa mer kläder från de leverantörsfabriker som är villiga att höja lönerna, säger Maria Sjödin på Fair Action.