Hård kritik mot FN-chefs resor och ledarstil

1:39 min

Chefen för FN:s miljöprogram, norrmannen Erik Solheim, får hård kritik för sina vidlyftiga resor och för sin ledarstil, rapporterar brittiska The Guardian. Kritiken kommer från FN:s egna internrevisorer.

– Vi tar alltid indikationer på eventuell korruption och att pengar inte används på rätt sätt på allvar, säger Maria van Berlekom, chef för globala miljösamarbeten på Sida, som ger bistånd till FN-organet. 

Det är tidigare miljöministern i Norge, Erik Solheim, som i sin roll som chef för FN:s Miljöprogram får svidande kritik av FN:s internrevision, både för sitt ledarskap och för sitt flitiga flygresande.

Av de 668 dagar som granskningen omfattar ska Solheim ha varit på resande fot 529 dagar, och det till en kostnad av nästan 450 000 dollar, motsvarande närmare 4 miljoner svenska kronor, enligt The Guardian. Internrevisorerna saknar bland annat redovisning för 76 dagar som Solheim ska varit på tjänsteresa i Oslo och Paris.

I rapporten som fortfarande är preliminär och som har läckt till the Guardian, sägs Solheim också sakna respekt för organisationens regelverk.

Erik Solheim säger till The Guardian att han tar kritiken på allvar och att han redan betalt tillbaka pengar.

Sida har hittills gett cirka 35 miljoner per år FN:s miljöprogram. Inför nästa avtalsperiod hade Sida tänkt att fördubbla biståndet till 70 miljoner. Nu avvaktar man.

– När den här historien kom upp måste vi beakta det och se vad som händer innan vi tar beslut om fler utbetalningar, säger Maria van Berlekom, chef för globala miljösamarbeten på Sida.