Kakabaveh (V) blir utan utskottsplats – igen

2:07 min

Direkt efter valet blossar nu konflikten mellan Vänsterpartiets omstridda riksdagsledamot Amineh Kakabaveh från Skärholmen och partiledningen upp igen.

– Det är väldigt, väldigt orättvist känner jag, men resten får de faktiskt själv svara för.

Skälet är att hon inte heller denna mandatperiod kommer att få en ordinarie plats i något av riksdagens utskott

Inför riksdagsvalet ville Vänsterpartiets valberedning peta riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh från valsedeln, men efter en medlemsomröstning hamnade hon på plats åtta på riksdagslistan – och återvaldes.

Hon har i flera år haft en konflikt med ledningen, som bland annat handlar om synen på hedersvåld och hedersförtryck. Kakabaveh har kritiserat även det egna partiet för att inte våga ta tag i de här frågorna, anklagelser som har tillbakavisats.

Den gångna mandatperioden har Amineh Kakabaveh inte varit ordinarie ledamot i något av riksdagens 15 utskott – utan fått nöja sig med en ersättarplats.

Så blir det även framöver – och Kakabaveh tycker att det är odemokratiskt.

– Jag har ju suttit i Vänsterpartiets Stockholmsgrupp i riksdagen längst, och alla vet opckså min lämplighet och alla kan läsa och titta vad jag har gjort och sagt och var jag står.

Amineh Kakabaveh berättar att hon har erbjudit sig att sitta i utrikesutskottet, arbetsmarknadsutskottet, utbildningsutskottet eller kulturutskottet. Men budet var att bli ersättare i EU-nämnden.

– Jag har tackat nej, jag vill bedriva politik.

Men blir det att verka i en riksdagsgrupp under de här villkoren?

– Det är svårt, det förstår de också själva.

Christina Höj Larsen, som är ordförande i riksdagsgruppens valberedning, ser ingen dramatik i det här. Ingenting har förändrats, jämfört med förra mandatperioden, säger hon.

– Vi har också blivit en större grupp, gruppen fördelar de platserna utifrån vad gruppen tycker är bäst. Och där är den helt avgörande frågan just förtroendet till varandra, och att man också respekterar den arbetsordning och de former vi arbetar i, och det är det vi har diskuterat.

Gör inte hon det?

– Vi har diskuterat den här frågan och resultatet blir att vi föreslår att hon fortsätter som ersättare i EU-nämnden.

Hur mycket har det här att göra med det sätt hon engagerar sig frågor om hedersvåld?

– Det har ingenting med det att göra, säger Vänsterpartiets Christina Höj Larsen.