"Brexitomröstning bör respekteras"

1:14 min

Trots att det brittiska oppositionspartiet Labour öppnat för en andra folkomröstning om brexit ska det mycket till för att det blir verklighet. Det tror Labourpolitikern Hilary Benn som är ordförande i brexitutskottet i parlamentet. Han säger till Ekot att han tycker att resultatet från den första folkomröstningen bör respekteras.

– Jag kampanjade passionerat för att stanna kvar i EU men vi förlorade, säger Hilary Benn som ingått i tidigare Labourregeringar. Nu leder han brexitutskottet som granskar förhandlingarna.

Precis som många andra Labourledamöter godkände Benn att Storbritannien skulle lämna EU för att respektera folkets vilja. Däremot sa omröstningen ingenting om vilket typ av brexit folket vill ha, anser han. Precis som Labour i övrigt tror han därför på den mjukaste formen som innebär att Storbritannien lämnar EU men fortsätter att vara en del av tullunionen och den inre marknaden.

– Folkomröstningen bestämde att vi ska lämna EU i mars nästa år men den bestämde inte framtiden för vår ekonomiska relation eller relationen inom handel, tjänster, säkerhet med mera, säger Benn.

På Labours kongress här i Liverpool har det blivit uppenbart att partiet ser brexitförhandlingarna som en möjlighet att regeringen faller om den misslyckas. Labour har inga planer på att kompromissa med premiärminister Theresa May för att rädda ett eventuellt avtal mellan London och Bryssel. Så länge det inte blir det mjuka brexitavtal som Labour vill ha kommer partiet att rösta emot det, säger Hilary Benn.

– Om det May kommer tillbaka med inte uppnår våra krav kommer vi att rösta ned det i underhuset, säger Benn.