Fler åtal väntas efter NMR-demonstration

2:42 min

Det rättsliga efterspelet pågår fortfarande efter förra årets uppmärksammade demonstration då nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg samtidigt som bokmässan.

Utredningarna handlar om våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg i september förra året orsakade stora ordningsstörningar. Göteborg beskrevs som en belägrad stad och polisen hade mobiliserat med en av de största insatserna i Göteborg på mycket lång tid.
Och fortfarande pågår flera olika brottsutredningar.
  
– Jag har lagt ner mycket tid på det men jag har också låtit det ta tid för att det finns en hel del frågeställningar som inte är enkla och jag har månat om att hela utredningen ska behandlas på ett korrekt sätt, säger Jonas Martinsson, kammaråklagare och förundersökningsledare.

Den största utredningen som fortfarande pågår handlar om 17 personer med kopplingar till NMR som är misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Inom ett par veckor väntas det komma ett beslut om åtal där.

Fem personer är åtalade för ohörsamhet mot ordningsmakten och väntar på rättegång. Ytterligare två utredningar pågår med samma brottsrubricering plus en som handlar om våld mot tjänsteman.

– Jag anser att det finns anledning att tro att det har begåtts ett brott och att det finns flera personer som är skäligen misstänkta för det säger, Jonas Martinsson.

Brottsutredningarna efter NMR:s demonstration blev många och tog flera olika spår.

Elva motdemonstranter har dömts för våldsamt upplopp, en annan utredning där 23 anhängare till NMR anklagades för samma sak lades ner på grund av att det inte gick att identifiera gärningsmännen, liksom en utredning som handlade om förtal.

Utredningsmaterialet har varit omfattande och har bidragit till att arbetet dragit ut på tiden. Det handlar bland annat om många vittnesmål och stora mängder film som ska analyseras.
Bedömningarna har varit svåra säger Jonas Martinsson.

– Det är många kriterier som ska uppfyllas när det gäller misstankarna om våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp och det är många bedömningar som ska göras utifrån det man ser och det många journalister och poliser har berättat i förhör, säger kammaråklagare Jonas Martinsson.