Det italienska public service-företaget Rai kan få en kontroversiell chef

1:55 min

Det italienska public service-företaget Rai ser ut att få en ny kontroversiell chef och både facket och den politiska oppositionen motsätter sig utnämningen.

Personen det handlar om, Marcello Foa, står nära regeringspartiet La Lega och har gjort sig känd som en journalist som sprider falska nyheter.

Rais styrelse vill ha Marcello Foa som ny vd, men det är en särskild parlamentarisk kommitté som har sista ordet. Idag ska dels ett direktsänt förhör hållas med Foa och senare ikväll sker en omröstning om hans kandidatur.

Han måste godkännas av två tredjedelar av den parlamentariska kommittén och den har redan sagt nej en gång. I augusti sa Berlusconis parti Heja Italien nej till Foa. Enligt nyhetsbyrån Ansa för att Berlusconi då krävde försäkringar för sitt eget mediebolag Mediaset som han inte fick.

Men enligt italienska medier ska Heja Italien nu ha kommit överens med La Lega och dagens förhör ses som en formalitet.

Marcello Foa är tidigare utrikeschef på Il Giornale som ägs av Mediaset. Nu håller han kurser i journalistik på en egen journalistutbildning i Schweiz, men han har även en blogg där han ofta uttrycker sitt stöd för La Legas partiledare Matteo Salvini. Han har öppet hånat president Mattarella och hbtq-rörelsen bland annat.

Han har även spridit påhittade nyheter om Hillary Clinton.

Vänsterliberala Partito democratico anser att Foa är olämplig som chef för Rai och har försökt att stoppa dagens förhör. Facket på Rai vill även att det ska undersökas om det är lagligt att föreslå en person som redan har avfärdats en gång.