"Det som hållit samman Alliansen var voteringen igår"

2:54 min

Nu blir voteringsmatematiken i riksdagen och utskotten väldigt påtaglig, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator.

Stefan Löfven röstades bort igår, men fortsätter att leda Sverige i väntan på en ny regering. En så kallad övergångsregering har formellt samma befogenheter som en vanlig regering, förutom att den inte kan utlysa extraval.

– Det är en lam anka. Formellt kan en övergångsregering göra samma saker rent juridiskt, men trots att Stefan Löfven på pappret har fulla befogenheter så är han i praktiken politiskt bakbunden av det läge han har hamnat i, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator.

– Även om regeringen fick för sig, vilket den inte verkar ha, att den skulle driva något politiskt initiativ så skulle den stoppas av riksdagen. Däremot måste den ju sköta löpande saker, massa ärenden som handlar mest om förvaltning.

Imorgon inleder talmannen Andreas Norlén samtal med partiledarna. Målet är att är att hitta den statsministerkandidat som har störst möjlighet att bilda en regering som riksdagen har förtroende för.

Processen behöver inte ta mer än några veckor, tror Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator.

– Det är viktigt att komma ihåg att de inte börjat bilda regering förrän nu. Nu sätter det parlamentariska maskineriet igång – voteringsmatematiken i riksdagen och utskotten blir väldigt påtagligt, och något som talmannen kommer påminna alla om. Pressen kommer först nu. Det som har hållit samman Alliansen var votering där man skulle avsätta Löfven, nu har man gjort det, och nu blir det svårare, säger han.