Ledin: "Kan vara det sista jag gör"

0:39 min

Sandvikensonen Tomas Ledin flaggar för att han kommer ta ett rejält uppehåll.

– Varje gång är jag medveten om att det här kan vara det sista jag gör, säger han till TT

Tomas Ledin ger sig ut på höstturné – och drar sedan i handbromsen. Då väntar två års ledighet från scenen, därefter är det ovisst. Med några nya nummer och ordet "deluxe" tillagt i titeln utvecklar Tomas Ledin sin krogshow "Skarpt läge" – och förbereder sig för arenorna runt om i landet. I showen rör han sig mellan de olika musikstilar han spelat genom åren, från rock till folk till soul och vidare.

– Jag minns premiären för ett år sedan, då hoppades vi att det skulle hålla fram till jul. Ett år senare spelar vi fortfarande. Det är naturligtvis överraskande och glädjande, säger Tomas Ledin.

Redan nu har han bestämt sig för att ta en längre paus från turnerandet efter att "Skarpt läge deluxe" har avslutats. Då väntar mer tid med familjen, att kunna tacka ja till födelsedagskalas och ännu mer låtskrivande.

– I varje projekt går jag in med inställningen att det här kan vara det sista jag gör. Jag har nytta av det, jag får energi och känner att jag blir bättre. Jag vill göra mitt bästa helt enkelt, säger Tomas Ledin.

Han har genom åren levererat otaliga mängder låtar och spelas frekvent varje midsommar. Samtidigt går han hela tiden in med inställningen att han kan bräcka sina tidigare hits.

– Jag brukar säga att man inte ska undervärdera kraften i självbedrägeri, det har man stor nytta av när man är en skapande människa. Man måste tro att det ska bli bra. Jag tror att de bästa låtarna ligger runt hörnet, de kommer jag att skriva nästa år, säger Tomas Ledin.
Så har han inte alltid känt.

– När jag var yngre kunde jag fråga mig om jag hade några fler låtar i kroppen, kommer det att komma någonting mer? Men nu har jag lärt mig att om man har skrivit en låt, så kan man skriva fler.

TT: Vad händer efter pausen? Kommer du tillbaka?

– Det hoppas jag, jag har inga planer på att lägga av. Jag kommer att ta en paus från scenen men jag kommer att skriva låtar och om det utvecklar sig positivt så kommer jag att stå på scenen igen, säger Tomas Ledin.
"Skarpt läge deluxe" har premiär den 29 september i Karlstad.