Sametinget vill ha ursäkt av Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjén

Sametingets ordförande och styrelseordförande reagerar starkt på hur Ungerns vice premiärminister beskrivit samer i det ungerska parlamentet, rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

– Det är oförskämt av en hög politiker att förlöjliga en liten minoritet som samerna i Sverige, säger Per-Olof Nutti.

Sametingets ordförande Paulus Kuoljok och styrelseordförande Per-Olof Nutti reagerar nu på händelsen i Ungerns parlament i förra veckan. Under en debatt i parlamentet fick Zsolt Semjén frågor om hans jaktresor till norra Sverige. Som svar sa han att "Det handlar inte om några lyxresor. Pröva själv att tillbringa några nätter med fem, för övrigt stupfulla samer, så får ni se hur det är att jaga i sådana trakter."

– Det är oförskämt av en hög politiker att förlöjliga en liten minoritet som samerna i Sverige. Zsolt Semjén försöker flytta fokus från den egentliga frågan; att han åkt på en mutresa och är polisanmäld för stöld av privat egendom, säger Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti.

I Sverige är alla renar privat egendom. Den ren som Zsolt Semjén poserar med på bild tillhör en ung renskötare i Västerbotten som polisanmält stölden.