Valet 2018 Kalmar län

Ny landstingsmajoritet klar – samarbete över blockgränsen

1:09 min

Efter valet den 9 september fick inget av de traditionella blocken egen majoritet i landstinget i Kalmar län. Nu bjuder S, C och L in till en pressträff för att presentera en ny politisk majoritet.

Vänsterpartiet bjöd in Centerpartiet att bilda majoritet tillsammans med dem och Socialdemokraterna efter valet till landstinget, kommande Region Kalmar län.

Men den utsträckta handen togs inte emot av Centerpartiet.

För att undvika ett scenario där Sverigedemokraterna blir vågmästare inledde Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet samtal om att bilda en ny majoritet och på onsdagsförmiddagen skickade de ut en inbjudan till en presskonferens på eftermiddagen.

"I dag presenteras lösningen på det problem som uppstod under valnatten. Lösningen innebär ett blocköverskridande samarbete, med länsinvånarnas bästa för ögonen", skriver partierna bland annat.

Vänsterpartiets Linda Fleetwood är tydlig med att Vänstern kommer vara ett oppositionsparti under den kommande mandatperioden.

– Jag tror Socialdemokraterna har gjort ett stort misstag. Jag beklagar deras beslut men kommer nu att ägna mig åt skarpt oppositionsarbete och göra mitt yttersta för att dra det nya mittensamarbetet åt vänster. Jag ser fram emot en ny mandatperiod där vi kommer driva på hårt för att få ett Kalmar län för alla – inte bara några få, säger hon i ett pressmeddelande.

Presskonferensen hålls strax efter klockan 14 och närvarar gör Anders Henriksson (S), Yvonne Hagberg (S), Christer Jonsson (C) och Pierre Edström (L).