Madsens dom fastställs – får livstids fängelse

2:01 min

Den danska hovrätten slog fast domen på livstids fängelse för Peter Madsen, den danske ubåtsbyggaren som tidigare dömts för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall.

I våras dömdes Peter Madsen till livstids fängelse för mordet på Kim Wall. Domen överklagades inte i själva skuldfrågan, utan bara i fråga om påföljd. Hans försvarsadvokat argumenterade för att Madsen istället skulle dömas till ett tidsbestämt straff på 14 till 16 år.

Men hovrätten slog istället fast tingsrättens dom till livstids fängelse, det hårdaste straffet man kan få i Danmark. Åklagaren ville i första hand att Madsen skulle dömas till livstids fängelse, i andra hand till förvaring.

Förvaring är en påföljd som inte finns i Sverige. Det är inte ett tidsbegränsat straff, som Peter Madsen kunde dömts till eftersom han av den rättspsykiatriska undersökningen bedömts vara en fara för andra.

Rättegången i landsretten, Danmarks motsvarighet till den svenska hovrätten, började för två veckor sedan men fick avbrytas efter ett sjukdomsfall i rättegångssalen. I dag tog rätten om hela den sista rättegångsdagen.

Domstolen var helt enig i sin dom mot Peter Madsen. Byrettens, den danska tingsrättens, dom fastställs förutom några ändringar som rör skadeståndskrav.

Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark sa efter domen att hon var förvånad, men att hon ännu inte visste om de skulle överklaga domen ytterligare. Det är ovanligt i Danmark att dömas till livstids fängelse för ett enskilt mord, om gärningsmannen också är tidigare ostraffad.

Rättens ordförande frågade i slutet av dagen Peter Madsen om han ville lägga till något till advokatens plädering.

– Inte annat än att jag är förfärligt ledsen över det. För Kims anhörigas del är jag förfärligt ledsen över det som har hänt, säger han.

Madsen överklagade alltså inte domen i skuldfrågan, men har heller inte erkänt mordet.