VALET 2018 I STOCKHOLMS LÄN

Flera orsaker bakom lågt valdeltagande i Järva

3:03 min

Valdeltagandet minskade kraftigt i vissa av valdistrikten på Järvafältet i årets val. Bara drygt hälften gick till valurnorna i flera distrikt – trots flera insatser för att höja valdeltagandet.

I de flesta valdistrikten på Järvafältet sjönk deltagandet i kommunvalet jämfört med valet 2014 och i vissa valdistrikt i Husby och Akalla sjönk valdeltagandet kraftigt, med åtta procentenheter. Detta trots insatser som skulle höja valdeltagandet.

Aweiz Abdulkadir, projektledare på Folkets hus i Rinkeby, tror att det handlar om flera orsaker.

– Vi har sett max tre partier här ute i förorterna. Då undrar de flesta: är det bara tre partier som styr Sverige, och det har lett till att många inte röstat, säger han.  

Frånvaron av vissa politiska partier i socioekonomiskt utsatta områden är bara en av orsakerna till det låga valdeltagandet, enligt Aweiz Abdulkadir.

När Folkets hus valinformatörer knackade dörr i Rinkeby var det ofta svårt att nå hyresgästen och många lägenheter var uthyrda i andrahand.
En tredje orsak är att kunskapen om hur demokratiska val fungerar fortfarande är låg.

Studieförbundet ABF har också satsat på att få fler att rösta. Seluah Alsaati är samordnare där. Hon tror att valdeltagandet har ett samband med hur stor makt boende känner över sin vardag.

På Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning har man redan nu fokus på nästa riksdagsval. Förvaltningen har nämligen påbörjat ett samarbete med Folkets hus i Husby och Rinkeby.